Fölszegi Sindősház

Vendégházunk öreg műemlék parasztház egy vadvirágos dombtetőn az Őrségben.

Szalafő, Felsőszer 1.

AKCIÓINK
Szeptember 1-től május 31-ig az egész ház napidíja 12 ezer Ft (egy, illetve két fő esetén), 15 ezer Ft egy egész családnak (minimum három éjszaka foglalásakor), kivéve az iskolai szüneteket, és a kiemelt ünnepeket, összevont hétvégéket!

Vendégházunkat ajánljuk minden kedves vendégnek, aki el akar vonulni a nagyváros nyüzsgő, modern, rohanó világából, s egy kis csendre, vidéki idillre, a természet közelségére, a tarka, szélhullámozta mezőkre vágyik. Erdei sétákra, vagy kerékpározásra indulna, majd megpihenne egy kicsit és kakukkszóra, fecskecsicsergésre, szeretne ébredni egy régi hangulatú több mint százéves parasztházikóban. 

Sindősház

Vendégházunk a Dunántúl délnyugati határvidékén, a történelmi Őrség legősibb formájában fennmaradt szeres településén, Szalafőn található. Szalafő (Szalafej) a Zala folyó eredetére utal. Felsőszer (Fölszeg) máig őrzi a szeres (dombtetőre épült házcsoport) településszerkezetét, szépséges panorámájával a Papszerre,Templomszerre és Pityerszerre.

 
Kódisállás
 

E tájon a 19. század második felében, a polgárosodás és a nyugati hatások következtében megváltozott a vidék építészete. A fa építőanyagot felváltotta a tégla, amit az őrségiek az agyagos talaj miatt maguk vetettek és égettek. A módosabb házakat stájer vándorkőművesekkel építtették, amelyek jellemzője a kiugró tornác, a „kódisállás”. A hajdani zsúptetős boronaházak helyett „sindős” (cseréptetős) házak épültek.

 

Pajta és a fásitu a sindős tetővel

 

Ezeket a jegyeket örökíti meg az 1904-ben épült műemlékházunk is, ezért ma a Nemzeti Park felsőszeri tanösvényén táblával jelzik a házikót. A módosabb gazdák téglából építették a melléképületeiket is, ennek jellegzetesen megmaradt típusa a lopott-tornácos istálló, pajtával és kamrával, melynek szép emlékét őrzi a portán álló gazdasági épület is.

Vendégházunk

A ház klasszikus elrendezésű, három részre tagolódik.
Ahogy belépünk a kódisállásról az ajtón, a folyosóról nyílik rögtön középen a cserépkályhás konyha, a ház első részén a nagyszoba 4 felnőttnek és 1 gyermeknek (egy franciaággyal és egy emeletes ággyal valamint babaággyal), hátul a folyosóról a kisebbik szoba két főnek (két szimpla ággyal), összesen 6+1 főnek biztosít kényelmes pihenést.

 

A konyha

 

A szobák cserépkályhával fűthetőek, kettő és három ágyasak. A konyhában hűtő, fagyasztóval, mikrósütő, mosogató, gáz- és fatüzelésű tűzhely, főző- és tálalóedények, evőeszközök, kávéfőző, szendvicssütő, kenyérpirító, bogrács állvánnyal, szalonnasütő nyársak és étkezősarok található.

 

A padlásfeljáróból kialakított fürdő

 

Mosógép, vasaló, hajszárító, ruhaszárító és szükség esetén babaágy, etetőszék is a vendégek rendelkezésére áll. A kis szobában televízió is van. A kertben hűs szőlőlugas és szalonnasütőhely csodálatos panorámával Templomszerre és Papszerre, kerti bútorok és a végtelen vadvirágos rét a Szala-patakig…  

 

A kisszoba, és a műemlék cserépkályha

 
 
A nagyszoba a nagy cserépkályhával
 

A házikó további élete

Szüleimmel 1979-ben találkoztunk először az Őrséggel és örökre szívünkbe zártuk a tájat, s lakóit, különleges, dallamos tájszólásukat. Először sátorozással kezdtük Pityerszeren, ahonnét csillagtúrázva ismerkedtünk az akkor még szigorúan védett határvidékkel. A házikót később, 1985-ben vásároltuk meg, majd Budapestről le-leutazva nyaranta, saját és baráti erőből újítottuk fel, hogy visszakapja eredeti stílusát, hangulatát. Igyekezetünket a Műemlékvédelmi Hivatal is elismerte, így a ház védelem alá került. Az épület koránál fogva, állandó újítgatásra szorul, de ódon falaival, hangulatával és illatával rabul ejti a bennelakókat. Évekig a feltöltődés, az elvonulás és béke szigete volt számunkra.

Később férjemmel és egyre népesedő családunkkal itt leltünk nyaranta nyugalomra, beoltva gyermekeinket is az Őrség szerelmével. Olyannyira, hogy 1999-ben le is telepedtünk az Őrségbe, és Őriszentpéteren élünk egy kódisállásos házban négy gyermekünkkel.

A szalafői házból így aztán vendégház lett, hogy másokkal is megoszthassuk az öreg ház hangulatát, a kályhában ropogó tűz, a vadlesek, a margarétás-boglárkás-kosboros-harangvirágos rétek élményét. A gyönyörű napfelkelték, naplementék, a völgyekbe esténként bekúszó pára festői látványát, a gyülekező gólyákat a „gólyásréten”, a bőséges csapadékban a gumicsizmás, esőkabátos séták különös világát, a hajnali réten ugráló őzeket, az erdei szamócagyűjtést, Felsőszer békakoncertes, tehénillatú, sárgarigófüttyös mesebeli hangulatát, az esti koromfekete égbolton a csillagok millióit.  

Vendégházunkat ajánljuk minden kedves vendégnek, aki el akar vonulni a nagyváros nyüzsgő, modern, rohanó világából, s egy kis csendre, vidéki idillre, a természet közelségére, a tarka, szélhullámozta mezőkre vágyik. Erdei sétákra, vagy kerékpározásra indulna, majd megpihenne egy kicsit és kakukkszóra, fecskecsicsergésre, madárdalra szeretne ébredni egy régi hangulatú több mint százéves parasztházikóban.  

 

A tóka és a ház melletti rét

 

A vendégház ára

Felnőtteknek: 4000 Ft/fő/éj + IFA (idegenforgalmi adó 150 Ft/fő/éj)

Kedvezmények gyerekeknek:
0-3 évig: 1000 Ft/fő/éj
3-14 éves korig: 2500 Ft/fő/éj
14-18 évesig: 4000 Ft/fő/éj

Szeptember 1-től május 31-ig az egész ház napidíja 12 ezer Ft (egy, illetve két fő esetén), 15 ezer Ft egy egész családnak (minimum három éjszaka foglalásakor), kivéve az iskolai szüneteket, és a kiemelt ünnepeket, összevont hétvégéket!

Baba barát szállás (babaágy ágyneművel, kiskád, etetőszék, bili, gumilepedő, pelenkázó alátét biztosítva)

Háziállatokat nem fogadunk!

Szállásfoglalás

Mobil: 06 30 517 5894

E-mailben: sindoshaz(kukac)gmail.com

Itt kérném megadni az érkezési és távozási időt, a vendégek számát, a gyerekek életkorát, nevet, lakcímet, valamint a telefonszámot.

A bejelentkezést követően, e-mailben árajánlatot küldünk, pontosan jelölve a foglalás időpontját is. A telefonon, vagy e-mailben történő foglalást követően, a szállásdíj 40%-át kérjük foglalóként az e-mailben megadott bankszámlaszámra, ill.az alábbi címre postautalványon elküldeni:

Bíróné Szűcs Éva 9941 Őriszentpéter, Galambosszer

A foglalás csak a foglaló beérkezése után válik érvényessé!

Amennyiben a foglaló öt napon belül nem érkezik meg, így a megbeszélt foglalás érvényét veszíti, új foglalásokat fogadunk el  arra az időpontra.

A szállásdíj fennmaradó részét a megérkezés után kérnénk rendezni.

A szállás visszamondása: 30 napon belül a szállás visszamondása a foglalónak befizetett összeg elvesztésével jár.

A szállás elfoglalása, ill. elhagyása: A vendégház a megadott napon 13 órától foglalható el.

A vendégházat az utolsó éjszakát követően, délelőtt 10 óráig el kell hagyni.

...........................................

A honlapon található fotográfiák szerzői védelem alatt állnak, felhasználásuk kizárólag a szerzők és a honlaptulajdonos engedélyéhez kötött!

Fotók a házról és Fölszegről

Egy hálás, visszatérő család fotográfiái...

Fotógalériák az Őrvidékről...

Kelemen Gábor, Leica Point fotógalériái az Őrvidékről:

Őrségi vallomások...

Őrségi hétköznapok...

Őrség és Vendvidék...

Őrségi Húsvét...