Őrségingatlan

Real Estate Agency in the Őrség National Park

Immobilien-vermittlung im Nationalpark Őrség

Az Őrségi Nemzeti Park területén és a Vendvidéken, természeti környezetben, műemlék jellegű házak.

Őrségi vallomások: Szalafő, Templomszer, foto: Kelemen Gábor. Leica Point, Leica R8, 105-280 mm Apo Telyt

Őrségingatlan.hu > Az Őrségről

Suttogó fenyves és szénaillat

"...Amolyan zug, erdõország-féle. Népét ezer éve tették e posztra, hogy a gyepût "betöréstõl" óvja..."
Nagyrákosi Batha Kálmán

"Az Õrség hazánk délnyugati részén, a Dunántúli-középhegységtõl délnyugatra terül el. Területe 192 km2 és 18 községet foglal magában. Nehezen körülhatárolható, mert szerkezetileg kevéssé tér el környezetétõl, de önálló, sajátos kultúrát megõrzõ terület. A hagyomány szerint az Õrség ezeréves. Hazánkban az egyetlen vidék, ahol a magyarság a letelepedése óta egy helyben él. Elnevezését onnan kapta, hogy mint határmenti terület, a honfoglalás ideje óta határõrvidék szerepét töltötte be. A XI. században letelepített õrállók saját költségükön, saját fegyverükkel védték a nyugati határt."

"Szépsége, viszonylagos érintetlensége, növény- és állatvilágának érdekessége miatt jelentõs részét tájvédelmi körzetté nyilvánították. (Ismét Nemzeti Park lett végre!) Azonban nemcsak természeti kincsekben gazdag, néprajzi szempontból is egyedülálló ez a vidék. Ember és táj ritkán tapasztalható harmóniában fér meg itt egymás mellett. Az úgynevezett "szeres" elrendezésû falvak megdöbbentõ egységet alkotnak. Mivel a patakokkal és dombokkal szabdalt felszínen nem férnének el hagyományos falvak, ehelyett utacskákkal szõlõfürtszerûen összekapcsolt néhány házból álló - kezdetben rokonok lakta - szerek, házcsoportok alkotnak egy-egy települést."

"A béke utolsó szigete, ahol kristálytiszta alpesi levegõ, elbûvölõ tájak és emberek, frissen fejt tehéntej, gombaözön, élõ fazekas-hagyományok, vénséges vén faházak, haranglábak, mûemlék templomok és ezernyi apró csoda várja az utazókat."

> Real Estate Agency in the Őrség National Park > English

> Immobilien-vermittlung im Nationalpark Őrség > Deutch

Az Őrség térképe:

 

 

 

 

 

 

Fotogallery: Kelemen Gábor, Leica Point fotógalériái

 
Őrségingatlan
Az első őrségi ingatlanközvetítő!
Anno 1999
Minden jog fenntartva!